Istoric

          Comuna Salcia Tudor este asezata in extremitatea vestica a judetului Braila, la limita acestuia cu judetele Buzau si Vrancea. Teritoriul ei ocupa zona de est a Campiei Ramnicului (vestul comunei) si zona vestica a luncii comune a Buzaului si Siretului (Campia Siretului Inferior).
          Comuna Salcia Tudor este formata din cinci sate: Salcia Tudor (satul resedinta al comunei),Cuza Voda, Ariciu, Gulianca si Olaneasca.
Din schita monografica a comunei, rezulta ca cele cinci sate componente au aparut in doua etape, in conditii social-economice si istorice diferite. Primele asezari umane si-au facut aparitia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in partea de nord a comunei.

          Prin anul 1789, mai multi crescatori de ovine au poposit cu turmele pe pasunile acestor meleaguri, stabilindu-se in mai multe puncte, ca de exemplu: Moara Turcului, Chioveanu etc. Dintre acestia, sunt de retinut numele lui Olanescu si al lui Gulianu, de la care provin numele satelor Olaneasca si Gulianca. Acelasi fenomen de migrare, din zona de deal spre campie, in cautarea pasunilor pentru crestrea oilor, a avut loc si in partea de sud-est a comunei, unde au poposit oieri de pe Valea Ramnicului.

          Asa a luat nastere satul Ariciu. Denumirea se pare ca-i vine de la numele unora dintre oieri, care (spune legenda) simbolizeaza fuga lor spre campie, cu "nasul in cojoc", precum ariciul, pentru a nu fi recunoscuti. Mai tarziu, calatorii care strabateau zona poposeau la "cel (cei) cu nasul in cojoc", sau la "arici". Si astfel, numele a devenit, ulterior, propriu, Ariciu.
          In cea de a doua etapa, au luat nastere satele Salcia Tudor si Cuza Voda, prin improprietarirea din 1921-1922, a mai multor tarani din plasa Ramnicu Sarat. Toti au primit cate 5 pogoane de pamant arabil si un loc de casa. Initial, Salcia Tudor a purtat numele de "Domnita Ileana", iar Cuza Voda, "Regele Ferdinand", popularNerasi.

Salcia Tudor, Braila

Contact

Școala Gimnazială, Comuna Salcia Tudor, Județul Brăila

Motto

 „Educaţia este ceea ce rămâne după ce-ai

uitat tot ce-ai învăţat în şcoală…”

 

Albert Einstein

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…